Harbour

ENTHESIS PROJECT

Έργο

THE ENTHESIS PROJECT
Τοποθεσία Γλυφάδα
Επιφάνεια 209,12 m2
Χρόνος μελέτης  Ιανουάριος 2023
Κατάσταση Μελέτη


Ακολουθήστε τη Harbour Architecture στα Social Media:


Η Harbour Architecture ανέλαβε την δημιουργία τριών νέων ανεξάρτητων διαμερισμάτων, ως αποτέλεσμα της διαίρεσης ενός οροφοδιαμερίσματος του 1972, επιφάνειας 209,12 μ2  που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο ενός κτιρίου στο κέντρο της Γλυφάδας.

Η παλιά κατοικία που αρχικά φιλοξενούσε μια ολόκληρη οικογένεια, σταδιακά κατέληξε να φιλοξενεί μόνο τη μητέρα αυτής. Σκοπός του  επανασχεδιασμού της κατοικίας,  ήταν η επανένωση της οικογένειας, με την κάλυψη των αναγκών κάθε μέλους, με τις λιγότερες παρεμβάσεις, με ελάχιστο κόστος.


Δείτε επίσης το άρθρο μας για τα μυστικά της ανακαίνισης μικρού διαμερίσματος


Κεντρικές Παράμετροι Πρότασης

  • Λειτουργικός ορθολογισμός: μελέτη και επανερμηνεία βασικών χώρων με τρόπο πρωτότυπο.
  • Εργονομικός σχεδιασμός: δημιουργία χώρων λειτουργικών, προσβάσιμων, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
  • Διατήρηση στοιχείων μνήμης: ένταξη και ανάδειξη μελών και υλικών της παλαιάς κατασκευής.
  • Ένταξη χώρων αποθήκευσης: κατασκευή αποθηκών, ραφιών, διατήρηση παταριών.
  • Φιλοσοφία καθολικού σχεδιασμού: νέο ειδικών προδιαγραφών λουτρού μητέρας.
  • Περιβαλλοντικός σχεδιασμός – άνεση: αξιοποίηση «χώρων ανάσχεσης»: χωροθέτηση υγρών χώρων στον βορρά – Δημιουργία χώρων φωτεινών, επαρκώς αεριζόμενων.

Δώστε χαρακτήρα και ευελιξία στο χώρο σας. Η Harbour Architecture θα σας προτείνει λύσεις λαμβάνοντας υπόψιν κάθε παράμετρο σχετικά με τη βέλτιστη διαμόρφωση των επαγγελματικών σας χώρων.

Κατοικία 1

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κτιρίου. Το hall της κατοικίας λειτουργεί ως φίλτρο μεταξύ αυτής και του κοινόχρηστου χώρου.

Η κουζίνα και τα λουτρά χωροθετούνται στην ψυχρή βόρεια πλευρά, λειτουργώντας ως «χώροι ανάσχεσης». Μέσω μίας καθαρής και σύντομης πορείας μεταβαίνουμε στο υπνοδωμάτιο, με δυτικό προσανατολισμό και εκτόνωση στον εξώστη προσόψεως. Ο χώρος αυτός έχει διττή λειτουργία: χώρος εργασίας (ημέρα) – χώρος ξεκούρασης (νύχτα).

Στον χώρο του καθιστικού σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν κτιστά ράφια εντός εσοχής, πλήρως εναρμονισμένα με την υπόλοιπη κατασκευή.

Η κατοικία απηχεί ένα rustic στυλ στο λιτό σχεδιασμό της: Το δάπεδο του χώρου μιμείται το παραδοσιακό χωριάτικο, τα έπιπλα της κουζίνας είναι λευκά, όπως και τα κουφώματα. Η επιλογή ψυχρών αποχρώσεων στους τοίχους συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος χαλάρωσης – αυτοσυγκέντρωσης. Η παλιά θύρα εισόδου μεταφέρθηκε, συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε στη νέα κατοικία, διατηρώντας τη μνήμη από την πρότερη κατάσταση.

Κατοικία 2 (μητέρας)

Η πρόσβαση σε αυτή πραγματοποιείται μέσω του κοινόχρηστου χώρου μετάβασης. Στην είσοδο χωροθετείται η κουζίνα – τραπεζαρία, σε επικοινωνία με το καθιστικό, το οποίο εκτονώνεται στον εξώστη προσόψεως.

Το λουτρό βρίσκεται εσωτερικά στη βόρεια μεριά της κατοικίας. Ο τεχνητός εξαερισμός και ο φωτισμός του νέου λουτρού μελετήθηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια. Το λουτρό σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις επιταγές του καθολικού σχεδιασμού, με την πρόβλεψη:

·         Εργονομικών ανακλινόμενων λαβών δαπέδου

·         Ανακλινόμενου καθρέφτη, σε κατάλληλο ύψος

·         Ισόπεδης και ελεύθερης εμποδίων πρόσβασης στο ντους

·         Εργονομικού νιπτήρα με αποσπώμενη μπαταρία, κατάλληλου ύψους, με ελεύθερο χώρο.

Η υψομετρική διαφορά δαπέδου λουτρού – υπόλοιπης κατοικίας εξομαλύνθηκε με ράμπα κατάλληλων προδιαγραφιών.

Στην κουζίνα κυριαρχούν οι γήινες αποχρώσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τους ψυχρούς τόνους του δαπέδου. Για τις νέες κατασκευές επιλέχθηκαν εντελώς διαφορετικά υλικά, ώστε να ξεχωρίζουν από τις υφιστάμενες.

Διατηρήσαμε «στοιχεία μνήμης» από την αρχική κατοικία (τζάκι, μαρμάρινο δάπεδο).

Κατοικία 3

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του κτιρίου. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω του κοινόχρηστου μεταβατικού χώρου. Στην είσοδο βρίσκεται η κουζίνας – τραπεζαρία. Ένας εσωτερικός διάδρομος απομονώνει τα υπνοδωμάτια και το λουτρό από τους χώρους διημέρευσης. Το καθιστικό βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την κουζίνα, εξυπηρετώντας τον φυσικό φωτισμό – αερισμό της κουζίνας. Το καθιστικό εκτονώνεται στον εξώστη προσόψεως.

Ο χρωματισμός των χώρων διημέρευσης της κατοικίας σε τόνους του λευκού είναι στοιχείο αισθητικής που συμβάλλει περαιτέρω στην ενίσχυση της οπτικής άνεσης. Οι γήινες αποχρώσεις του δαπέδου και των επίπλων της κουζίνας αποπνέουν ζεστασιά. Οι θύρες του διαμερίσματος είναι υπόλευκου χρώματος, με λιτό σχέδιο, σε υφή ξύλου, ώστε να αποπνέουν την αίσθηση της φυσικότητας αυτού του αγαπητού υλικού. Τα ξύλινα δάπεδα στα υπνοδωμάτια και το καθιστικό συντηρήθηκαν, ενώ τα νέα δάπεδα πλακιδίων στους υπόλοιπους χώρους δένουν αρμονικά με το ξύλο, χρωματικά και στιλιστικά.