BIOCLIMATE RESIDENTIAL BUILDING WITH COMPLEX OF EIGHT LUXURY COUNTRY HO USES IN LIVADI ARACHOVAS
Έργο | Κατασκευή Πολυτελών Εξοχικών Κατοικιών |
Θέση | Καλύβια Λιβαδιού Αράχοβας |
Επιφάνεια | 880,00 m2 |
Αριθμός ορόφων | 2 |
Χρόνος μελέτης | Μάιος 2006 |
Κατάσταση | Κατασκευή |
Ακολουθήστε τη Harbour Architecture στα Social Media:

Άποψη του συγκροτήματος από την οδό Αράχωβας - Επταλόφου

Άποψη συγκροτήματος από το νότο

Χωροθέτηση κτισμάτων στο οικόπεδο

Υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος

Aerial view συγκροτήματος

Φωτογραφία κατασκευής - φάση: τοιχοποιίες

Αξονομετρική άποψη συγκροτήματος

Αξονομετρική άποψη συγκροτήματος 2
Γενική άποψη συγκροτήματος
Έμφαση στην ένταξη
Οι μεζονέτες ευρίσκονται στο Λιβάδι Αράχοβας επί της επαρχιακής οδού Αράχοβας – Επταλόφου. Στη μελέτη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αρμονική ένταξη των κατοικιών στο τοπίο, καθώς και στην υιοθέτηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών των κτισμάτων της περιοχής. Έτσι, οι κατοικίες αφενός έχουν επενδυθεί με πέτρα, αφετέρου δεσπόζει η χρήση του ξύλου στην κατασκευή. Η στέψη των κατοικιών διαμορφώνεται με δίρριχτη στέγη, επιστρωμένη με γαλλικά κεραμίδια, χρώματος βυσσινί. Τα ανοίγματα των κτισμάτων είναι μικρά σε μέγεθος για λόγους μορφολογικούς, ένταξης, καθώς και βιοκλιματικούς. Η ύπαρξη μικρού μεγέθους ανοιγμάτων εναρμονίζεται με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, διότι οι συγκεκριμένες κατοικίες εξυπηρετούν ως επί το πλείστον τους παραθεριστές της χειμερινής περιόδου, εποχή στην οποία επιδιώκουμε την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών.
Τοποθεσία
Η τοποθεσία στην οποία έχουν εγκατασταθεί τα κτίσματα είναι προνομιούχος, καθώς από τη μία υπάρχει εγγύτητα προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, και από την άλλη η αραιή δόμηση των οικισμών στην ευρύτερη περιοχή προσφέρει απεριόριστη θέα στο όρος Παρνασσός και γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Οι κατοικίες λοιπόν, στρέφουν τον άξονά τους προς αυτή την υπέροχη θέα.
Σχήμα – Κεντρική ιδέα
Οι κατοικίες έχουν μία απλή πρισματική μορφή ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου. Ομαδοποιούνται σε ζεύγη ανά δύο. Έτσι έχουμε 4 ζεύγη δύο κατοικιών, εν επαφή μεταξύ τους. Οι δύο κατοικίες του ζεύγους έχουν τη μία πλευρά τους κοινή κατά ένα μεγάλο τμήμα. Ως γενέτειρα συνθετική αρχή έχουμε τη διολίσθηση: Οι κατοικίες μοιάζουν να διολισθαίνουν, ωσάν να θέλουν να απομακρυνθούν από το κοινό τους όριο: Αυτή η χειρονομία προσδίδει μία δυναμική, η οποία αντιδιαστέλλεται προς τη φύση των κτιριακών κατασκευών, οι οποίες είναι γενικά στατικές. Αυτός ο συνδυασμός απλότητας και δυναμικής αποτελούν και τον χαρακτήρα του έργου.
Στόχος μελέτης
Κύριος στόχος της μελέτης είναι να δημιουργήσει ένα δοχείο ζωής για τους παραθεριστές του χειμώνα, οι οποίοι να απολαμβάνουν άνετες συνθήκες διαβίωσης και ταυτόχρονα να μπορούν να επιτελούν δραστηριότητες άθλησης, ώστε να διατηρούν ακμαία τη σωματική και πνευματική τους υγεία.
Κτιριολογικό Πρόγραμμα
Οι μεζονέτες είναι όμοιες ως προς το πρόγραμμα λειτουργίας. Η είσοδος σε αυτές γίνεται από το πίσω όριο του γεωτεμαχίου, στον χώρο του ισογείου, στον οποίο υπάρχουν οι χώροι της κουζίνας και της τραπεζαρίας. Μία εσωτερική κλίμακα οδηγεί στον Ά όροφο της εξοχικής κατοικίας, στον οποίο βρίσκεται ο χώρος του καθιστικού. Από τον Ά όροφο οδηγούμαστε μέσω δεύτερης γραμμικής κλίμακας στη σοφίτα, στην οποία συναντάμε τους χώρους των υπνοδωματίων. Εν γένει η καθ’ ύψος κατανομή των λειτουργιών εξυπηρετεί θα μπορούσαμε να πούμε την ιδιωτικότητα των ενοίκων: Όσο ανεβαίνουμε προς τα ανώτερα επίπεδα συναντάμε τις ιδιωτικές λειτουργίες, ενώ οι πιο δημόσιου χαρακτήρα χρήσεις της τραπεζαρίας και της κουζίνας τοποθετούνται στον χώρο του ισογείου.
Οι βοηθητικοί χώροι
Όσον αφορά τους βοηθητικούς χώρους, στο Ά Υπόγειο του κτιρίου χωροθετούνται οι χώροι των αποθηκών των εξοχικών κατοικιών.
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
Στον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση ενός γηπέδου badminton, σε στάθμη χαμηλότερη από το διαμορφωμένο έδαφος. Η γεφύρωση αυτής της υψομετρικής διαφοράς πραγματοποιείται με σύστημα κερκίδων και κλιμάκων, οι οποίες αποτελούν και τον χώρο των θεατών. Έτσι οι ένοικοι παράλληλα με τη διαμονή τους έχουν την ευκαιρία να αθληθούν και να συμβάλλουν στην τόνωση της ψυχοσωματικής τους ευεξίας.
Αξιοποίηση των κλιματολογικών συνθηκών
Το κτίσμα αξιοποιεί πλήρως τις ηλιακές προσόδους και εν γένει τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Οι κατοικίες σχήματος κάτοψης ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου στρέφουν τη μεγάλη τους πλευρά νοτιοανατολικά (με αποδεκτή απόκλιση από τον νότο όπως ορίζουν οι βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού). Έτσι μεγιστοποιούνται οι ηλιακές πρόσοδοι, οι οποίες είναι απαραίτητες τη χειμερινή περίοδο. Τα ζεύγη των κατοικιών είναι χωροθετημένα στο γεωτεμάχιο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν τον ανεμπόδιστο ηλιασμό τους. Παράλληλα, η εν επαφή διάταξη των κατοικιών που αποτελούν κάθε ζεύγος, εξυπηρετεί στην ελάττωση των εκτεθειμένων επιφανειών των κτισμάτων στους βόρειους ψυχρούς ανέμους, η οποία συνεπικουρεί στην ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών.