Harbour

BIOCLIMATE RESIDENTIAL BUILDING WITH SWIMMING POOL IN PANORAMA VOULAS

ΈργοΑρχιτεκτονική Μελέτη Βιοκλιματικού Κτιρίου Κατοικιών με Πισίνα
ΘέσηΠανόραμα Βούλας
Επιφάνεια231,13 m2
Χρόνος μελέτηςΟκτώβριος 2021
ΚατάστασηΜελέτη

Ακολουθήστε τη Harbour Architecture στα Social Media:


Άποψη του κτιρίου από τον Νότο

Δυτική άποψη του κτιρίου

Γενική άποψη του κτιρίου από τα νοτιοδυτικά

Άποψη του κτιρίου- Λεπτομέρεια της πισίνας και της πέργκολας

Νυχτερινή γενική νοτιοδυτική άποψη του κτιρίου
Νυχτερινή άποψη του κτιρίου και του υπαίθριου κλιμακοστασίου
Νυχτερινή γενική νοτιοανατολική άποψη του κτιρίου
Νυχτερινή άποψη του κτιρίου- Λεπτομέρεια της πισίνας και της πέργκολας

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής ένωσης, το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται στο κτίρια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο σωστός αρχικός σχεδιασμός του κτιρίου: Η ανάγκη για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι επιτακτική στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Συντεταγμένη απόλυτα στην προσπάθεια αυτή, στη Harbour Architecture σχεδιάζουμε και δημιουργούμε βιοκλιματικά κτίρια,  υψηλής ενεργειακής απόδοσης με περιορισμένο οικολογικό αποτύπωμα.


Δείτε επίσης:


Το εν λόγω κτίριο τοποθετείται στην περιοχή του Πανοράματος Βούλας.

Στόχος της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου με υψηλές προδιαγραφές συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης, μέσω της αξιοποίησης των τοπικών κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής. Έτσι, το κτίριο προσανατολίζεται νοτιοανατολικά, με αποδεκτή απόκλιση από τον Νότο, ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό η επιθυμητή ηλιακή πρόσοδος.

Το κτίριο αποτελείται αφενός μεν από τέσσερις κατοικίες και αφετέρου δε από χώρους βοηθητικής χρήσης. Οι κατοικίες αναπτύσσονται στο ισόγειο και στους τρεις υπέρ του ισογείου ορόφους. Στη νοτιοανατολική πλευρά χωροθετούνται κυρίως οι χώροι διημέρευσης και τα υπνοδωμάτια, τα οποία έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη σε ηλιασμό και φυσικό φωτισμό. Στη δε βορειοδυτική πλευρά τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου και τα λουτρά, με τις σχετικά μικρότερες απαιτήσεις συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης, οι οποίοι λειτουργούν ως «χώροι ανάσχεσης».

Όσον αφορά τους βοηθητικούς χώρους, στο Ά Υπόγειο του κτιρίου χωροθετούνται οι χώροι των αποθηκών των οροφοδιαμερισμάτων. Στο Β΄και στο Γ΄ Υπόγειο του κτιρίου βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης, η πρόσβαση στους οποίους γίνεται από μία στεγασμένη πλατφόρμα ανελκυστήρα αυτοκινήτων στη στάθμη του Γ΄ Ορόφου.

Η τοποθεσία του οικοπέδου γενικά χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο ανάγλυφο, πράγμα το οποίο αξιοποιήθηκε πλήρως στη μελέτη: Χάρη στο γεγονός αυτό ολόκληρη σχεδόν η βόρεια πλευρά του κτιρίου βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο μετριάζονται οι εξωτερικές συνθήκες, με το κτίριο να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία όλο τον χρόνο, αξιοποιώντας τη θερμοχωρητικότητα του εδάφους.

Το κτίσμα αξιοποιεί πλήρως τις ηλιακές προσόδους: Στη νοτιοανατολική του πλευρά διαθέτει εκτεταμένα υαλοστάσια, τα οποία ωστόσο δεν εμφανίζουν προβλήματα υπερθέρμανσης το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει χάρη στην όλη ογκοπλασία του κτιρίου: Εξώστες εν είδη προβόλων έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να σκιάζουν πλήρως τα νοτιοανατολικού προσανατολισμού ανοίγματα το καλοκαίρι, επιτρέποντας παράλληλα τον χειμώνα τον ανεμπόδιστο ηλιασμό των εσωτερικών χώρων.

Απεναντίας, η νοτιοδυτική και η βορειοανατολική πλευρά του κτιρίου, διαθέτουν περιορισμένα ανοίγματα, τα οποία και σκιάζονται πλήρως το καλοκαίρι μέσω συστημάτων εξωτερικής σκίασης από κατακόρυφα στοιχεία.

Τέλος, ο σχεδιασμός έδωσε έμφαση στη φύτευση, τόσο δια της δενδροφύτευσης του περιβάλλοντος χώρου, όσο με τα αναρριχητικά φυτά στη στέγαση της κολυμβητικής δεξαμενής.  Η φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο συμβάλλει περαιτέρω στη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος και ευχάριστης ατμόσφαιρας, ενοποιώντας στην ουσία το κτίριο με το φυσικό του περιβάλλον.

Δημιουργήστε βιοκλιματικά κτίρια με τη βοήθεια της Harbour Architecture. Η ομάδα μας αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης για το έργο σας, με όλα τα εργαλεία και τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και τις σύγχρονες τάσεις στο design.